Обществена дискусия: Как можем да направим дупките в Община Сливница да изчезнат?

25 април, 2012 Виж коментарите

От доста време исках да публикувам няколко факти отновно редовния проблем в нашата Община Сливница – дупките по пътищата! Преди месеци на табелата на входа на град Сливница бе изписано с големи букви „ДУПНИЦА“, което явно е опит да се подскаже на шофьорите да внимават. Всъщност оказва се, че дупките не са само по улиците, а тротоарите също са в лошо състояние, защото плочките и бордюрите стават на „сол“, поради лошо качество и липса на гаранция и контрол!

Сега нека се върнем малко назад… в периода 2009-2011 година. По времето на предния кмет г-н Георгиев, забелязахме ремонти на улици след десетки години бездействие! Вярвам и голяма част от вас са забелязали тук-там закърпените дупки, въпреки че все още има много повече работа за вършене… Макар и с голямо закъснение, бих искал да благодаря на г-н Георгиев, за възобновяването на тази дейност в Община Сливница, след многогодишно прекъсване!

И понеже някои ще ме обвинят в пристрастие, сега ще спомена и негативните неща!

 • Дупките се кърпят, като предварително се изрязват. За разлика от София, където дупките се изрязват в правоъгълна форма, в Община Сливница могат да се видят произволни многоъгълници (5,6 и повече ъгли…)!!!
 • Срещат се също 2 изрязани и асвалтирани дупки една до друга, а между тях настилката от 40 см е напукана цялата, т.е. до няколко месеца или след първата зима ще има нова дупка, между двете закърпени! Питам се, къде е ефективността на това действие? Кой ги контролира? Кой ги плаща тези пари?
 • И също така, в София дупките са доста дълбоки, а в Сливница съм виждал почти наполовина дълбочина – около 3 до 4 см! Наистина ли управляващите в София са по-глупави, че следят за полагането на по-дебел слой асвалт – от около 5 см?

Преди дни видях машини да изрязват дупки в град Сливница. Хубавата новина е, че новия кмет г-н Стоилков, продължава работата на предшественика си…, но качеството на работа не изглежда съществено променено! Така след 2-3 години ремонти, всяка година ще се ремонтират едни и същи улици (само главните улици…) и резултата ще бъде нулев.

Ето защо много важно е да се контролира качественото изпълнение, напр.:

 • дупките да се изрязват с правоъгълна форма, за да се предотврати бързо разрушаване;
 • където е нужно да се изрязва цялата настилка и да се асвалтират големи парчета, отколкото да се направят 5 малки кръпки, който следваата година да се кърпят повторно…
 • дълбочината да бъде колкото е очаквания товар на превозните средства. В противен случай ако след 5 дни мине някой тир или автобус и новата настилка се напука, зарите са отишли на вятъра…
 • предполагам има и други „тънкости“ и параметри, които следва да се следят, това са само видимите на пръв поглед недостатъци…

Но да се върнем към днешно време и да погледнем напред в бъдещето… Ясно е, че са нужни средства за да се поправят дупките в Общината… Това няма да стане за 3 или 5 години, но все някога и отнякъде е добре да се започне…

Ето защо ще се радвам да направим една обществена дискусия на тема: Как можем да направим дупките в Община Сливница да изчезнат?

Сещам се за няколко възможни отговори и комбинации от тях:

 • Да се търси ефективност при асвалтирането, като се преасвалтират цели участъци, вместо 10 малки кръпки…
 • ВИК да асвалтира след ремонт – така е било в миналото, нормално е да се прави и сега в 21-ви век.
 • Да се въведе допълнителен данък или да се повиши текущия, така че да се съберат повече средства (?).
 • Да се контролира по-съвестно изпълнението на ремонти.
 • Да се търсят начини за намиране на средства от еврофондове и от държавния бюджет.
 • Други предложения?

И за последно ще допълня, че останах изненадан, когато преди 2 седмици непознат читател ни изпрати няколко URL адреса (линкове към интернет страници и към документи в .DOC формат), които са съдебни решения за осъдени общини (вкл. Община Сливница), поради „необезопасена и несигнализирана дупка“ и произтекло ПТП от това: [Сливница 1], [Сливница 2], [Костинброд], [Плевен], [Добрич], [Сливен] и др.

Това са излишни разходи за всяка община, които също могат да се добавят към горните пари за асвалтиране…

 1. 20 май, 2012 в 13:45 | #1

  Към месец май 2012 можем да се похвалим със закърпени дупки по повечето главни улици на град Сливница, където преминава автобусния транспорт.

  Да се надяваме, че до края на годината или в следващите години ще имаме закърпени и вътрешните улици, които не са ремонтирани от създаването си…

 1. 0 trackbacks